Så fixar du plugget - 10 praktiska tips.

Så var det dags igen - skolan. Vissa har vi redan börjat, andra snart. Men faktumet är att vi alla kommer måsta sätta in oss på läx- och provläsning igen. Här är några tips, som faktist fungerar, som skall underlätta ditt skolarbete.

1. Lyssna på timmarna

Umgås med vänner hinner du på rasterna och efter skolan, använd din tid på lektionen med att göra anteckningar och lyssna.

2. Piffa upp dina häften och eventuella böcker

Det kommer vara lättare och dessutom roligare att göra anteckningar & läxor i fina häften. Det kan jag lova!

3. Använd färg

Skriv med färgglada tuscher eller andra pennor. Det är bevisat att man lär sig bättre med färger. Dessutom blir det finare än med vanlig blyerts.

4. Läs i etapper

Lämna inte all provläsning till kvällen innan, då är det större risk att du glömmer vad du läst. Om du till exempel läser en gång igenom varje kväll i 5 dagar kommer du ihåg mycket bättre, när fakta fassnar i huvudet bätre.

5. Gör läxorna direkt

Smartast är det att göra läxor direkt när du kommer hem, då är det du lärt dig i färskast minne.

6. Gör det rätt!

När du gör läxor/läser till prov, kom ihåg att ha bra belysning! Ligg inte heller ihopsjunken, det är bevisat att man lär sig bättre om man sitter på en stadig stol med ryggstöd. Ät, drick eller tala inte med någon på samma gång.

 7. Gör provanteckningar

Ha ett speciellt provanteckningshäfte. Där kan du till varje prov skriva in det viktigaste, och det du kanske inte kan så bra. Då behöv du inte heller läsa igenom samma text hela tiden, som du kanske redan vet. Du kan då också läsa just före provdags.

8. Öva med en kompis

Fördelen med att plugga med en vän är att om det finns något du kanske inte kan, kanske din vän kan det. Och tvärtom. Så ni kan hjälpa varann med vad ni tycker är svårt.

9. Hitta din inlärningsteknik

Vissa lär sig bäst med musik, andra i tystnad. Det finns oändligt med olika tekniker. Prova dig fram och hitta ditt sätt.

10. Tänk helheten

Att fokusera på en hel del detaljer är aldrig smart, försök istället att tänka på helheten. Försök hitta den "röda tråden" i texten.

+ När prov/förhör dagen är kommen...

Försök komma ihåg vad du läst igenom. Ta först de frågor du vet svaret på. Gå sedan tillbaka och fundera en gång till på det krångligare uppgifterna. Om du inte kan komma på svaret, lämna inte tomt utan gissa. Alltid bättre än att lämna helt blankt. Kom ihåg att kolla igenom svaren ordentligt efteråt. Du vill väl inte ha slarvfel? Lycka till!

♥ 

//Ida

© www.missfrizzy.blogg.se

Do what you want to do, write me a comment ♥
Postat av: Melina

bra tips:)

2008-08-19 @ 16:50:41
URL: http://mmelina.se

Skriv en kommentar till mig

Sötnosen heter ♥:
Kom ihåg Mig?

Din e-postadress: (publiceras icke!)

URL/Bloggadress:

Kommentaren din :

Trackback
RSS 2.0
© www.missfrizzy.blogg.se